Ficko – Lizkini mladički
30/04/2017
Lana
30/04/2017

Lizika

Lizka je bila prvotno darilo moža svoji ženi. Ko je umrl,  žena ni mogla več skrbeti za Lizko, zato so jo dali k drugi družini, ki je imela že druge prašiče. Lizka se je tesno povezala s enim od samcev tam in je ponovno šrečno zaživela. A ne za dolgo. Dedek v tej družini se je odločili, da ne želij imeti več prašičev, in je mnoge od njih ubil, vključno s partnerjem od Lizke kar pred  njenimi oči, kar jo je globoko pretreslo. Komaj je ušla smrti in je bila v naglici prinesena k nam.

Ko je  novembra 2015 prvič prišla k nam, je bila zelo nezaupljiva do ljudi, ni dovolila da se jo dotika ali boža, je renčala in pihala na ljudi in celo včasih šavsnila proti ljudem, če so prišli njej ali kasneje njenimi mladički preblizu. Zdaj, dobro leto kasneje, načeloma nima nič proti ljudem, občasno celo uživa v božanju medtem ko je.
To je že običajna pravljična preobrazba, ki se slej ko prej zgodi vsem živalim (in ljudem)!

Ko je prišla k nam, nismo vedeli, da je breja (naj sigurno ne bi bila)! Bila je zelo predebela, tako da je rojstvo malih rilcev bilo lepo presenečenje!  Ima štiri mladičke, čeprav so zdaj stari že eno leto, so približno tako velika kot ona in postaja težje in težje jih razločiti! Imenujejo se Tito (največji), Ficko, Lola in Piti.

Lizika zdaj živi srečno in umirjeno življenje s svojo družino. Še vedno je plašna in previdna, a se je navadila na prisotnost človeka in drugih živali, v kateri se zdi, da celo včasih uživa.

Lizikina družina